Hans Wijers voor het derde jaar op rij invloedrijkste Nederlander

Hans Wijers voor het derde jaar op rij invloedrijkste Nederlander

In de elfde Volkskrant top 200 van meest invloedrijke Nederlanders kaapt Hans Wijers (65), voormalig D66-minister en oud-topman van AkzoNobel weer de hoogste plaats weg. Dat doet hij al voor het derde jaar op rij. Hij stopte dan wel als commissaris van de Britse farmaceut GSK, zijn functies bij onder andere oliebedrijf Shell, bierbrouwer Heineken en het Concertgebouw blijken nog invloedrijk genoeg voor de eerste positie.

Op de tweede plaats vinden we Paul Polman, de topman van voedingsmultinational Unilever, gevolgd door Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. De top vijf wordt volledig ingepalmd door mannen, met nog Ben van Beurden van Shell en Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam.

Opmerkelijk is dat er minder vrouwen in de lijst staan dan andere jaren, de hoogst gerankte vrouw vinden we op de tiende plek en is Marjan van Loon, de president-directeur van Shell Nederland. In totaal vinden we 53 vrouwen in de lijst, dat zijn er 6 minder dan vorig jaar. Gemiddeld halen de vrouwen wel hogere posities dan in de lijst van 2015. Er wordt verwacht dat we de komende jaren weer een stijging gaan zien van vrouwen in topfuncties.images-25

Er zijn in de Volkskrant top 200 ook vijf Nederlanders met een niet-westerse achtergrond te vinden, met als hoogst genoteerde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb op nummer 45. De hoogste nieuwkomer dit jaar is Cees Oudshoorn op de dertiende plek. Oudshoorn mag zich sinds kort directeur van directeur VNO-NCW noemen, de machtigste werkgeversvereniging van Den Haag. De rijkste Nederlander, Frits Goldschmeding, mag natuurlijk niet ontbreken. De oprichter van Randstad heeft een geschat vermogen van 3,5 miljard euro en richtte het afgelopen jaar zijn Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie op.

Oud directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes is de grootste daler en IOC-bestuurder Camiel Eurlings en voormalig NS-topman Timo Huges zijn niet meer in de lijst te vinden.