De puinhoop bij de KNVB

De puinhoop bij de KNVB

Het is voor vele voetballiefhebbers tegenwoordig geen vreemd gezicht meer wanneer het Nederlands elftal met pijn en moeite een gelijkspel tegen één van de voetbaldwergen uit het vuur sleept. Feit is gewoon dat de kwaliteiten van de Nederlandse nationale ploeg vele malen minder zijn geworden terwijl buurlanden Duitsland en België juist de tegenovergestelde richting in aan het gaan zijn.

Uitzonderingen zoals Arjen Robben, Wesley Sneijder en Kevin Strootman daar gelaten, maar over het algemeen is de conclusie dat een plaats in de middenmoot op de wereldranglijst het hoogst haalbare doel is. Hoe komt dit en nog belangrijker wat is er nodig om het tij te keren? Is het tij eigenlijk nog wel te keren of is het kalf al verdronken?crowded_netherlands_beach_with_mostly_adults

De KNVB is verantwoordelijk voor alle voetbalzaken in Nederland en moet ervoor zorgen dat de kwaliteit niet achter blijft. Om dit te bewerkstelligen heeft de nationale voetbalbond in de afgelopen jaren diverse bondscoaches aangesteld. Na het WK in 2014 zijn er diverse bondscoaches de revue gepasseerd met als resultaat het mislopen van het Europees Kampioenschap in Frankrijk. Wat is hier nu de oorzaak van? Er zijn diverse redenen te bedenken, maar feit is wel dat het Nederlandse elftal tegenwoordig niet de beste lichting heeft. Landen zoals Duitsland en België kunnen juist genieten van de vele talenten die nu schitteren op buitenlandse velden, maar in Nederland valt er weinig te genieten.

Om weer een voetbalklimaat te creëren waarin talenten kunnen opbloeien, heeft de KNVB een zogenaamde prestatie en innovatie manager aangesteld. Deze aanstelling is ook niet vlekkeloos verlopen. Diverse kandidaten hebben namelijk bedankt voor de functie. Simpelweg omdat de beschrijving van de functie niet duidelijk genoeg was. Uiteindelijk heeft een voormalig voetballer nu ja gezegd en is het voor Hans van Breukelen nu de taak om alle zeilen bij te zetten. Hij moet ervoor zorgen dat de Nederlandse voetballiefhebbers binnenkort weer kunnen genieten van nieuwe talenten op de voetbalvelden en een gooi doen naar een plaatsje in het WK van 2018.